Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Γιατί ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος μετέφερε τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από το ΔΟΠΠΑΤ, στο Δήμο;

Υποτίθεται ότι ο ΔΟΠΠΑΤ, και κατά το Νόμο, είναι ο αρμόδιος φορέας του Δήμου, που ασχολείται με όλες τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Εδώ και πολύ καιρό όμως, οι περισσότερες εκδηλώσεις αποφασίζονται και χρηματοδοτούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, ιδίως αυτές που έχουν σχέση με Πολιτιστικούς Συλλόγους...

Ενδεικτικά, μερικές από αυτές:

  • Έγκριση συνδιοργάνωσης μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τον μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο Πλατανιτίου και διάθεση σχετικής πίστωσης.

  • Έγκριση συνδιοργάνωσης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού εορτασµού Αι –Γιάννη Κλήδονα στο Τολό και ψήφιση σχετικής πίστωσης.
  • Έγκριση συνδιοργάνωσης μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τον μορφωτικό και πολιτιστικό σύλλογο Πυργιωτίκων « Άγιος Γεώργιος » και διάθεση σχετικής πίστωσης.
  • Έγκριση συνδιοργάνωσης μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίας Παρασκευής – Τσέλου και διάθεση σχετικής πίστωσης.
  • Έγκριση συνδιοργάνωσης μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τον πολιτιστικό σύλλογο Μιδέας “Αλκμήνη” και διάθεση σχετικής πίστωσης.

Δηλαδή, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει να δοθούν δυο τρία χιλιάρικα Ευρώ σε ένα Σύλλογο για να κάνει μια μουσικοχορευτική εκδήλωση, λες και αυτός είναι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου...

Γιατί όμως έγινε αυτή η αλλαγή; Ποια η σκοπιμότητα, να μεταφερθούν αυτές οι αρμοδιότητες του ΔΟΠΠΑΤ στο Δήμο;

Στον ιδρυτικό Νόμο του ΔΟΠΠΑΤ, ορίζεται ξεκάθαρα ότι ένας από τους σκοπούς του, είναι:

− Η διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ή η συμμετοχή της σε αυτά.

Υπάρχει εξήγηση, στο Δήμο Ναυπλιέων δραστηριοποιούνται πάνω από τριάντα πολιτιστικοί σύλλογοι, που κάνουν εκδηλώσεις και ζητούν από το Δήμο συνδιοργάνωση και φυσικά χρήματα.

Για να ξεκινήσει μια εκδήλωση μέχρι να ολοκληρωθεί, πρέπει κάποιος από το Δήμο, το ΔΟΠΠΑΤ, να είναι σε διαρκή επαφή με τον αντίστοιχο Σύλλογο και τους ανθρώπους του.

Αυτός ο κάποιος, φυσικό είναι να κάνει γνωριμίες με τα προεδρία, χρήσιμες για τις εκλογές, να φαίνεται ότι είναι δραστήριος και ότι εκπροσωπεί το Δήμο, να κάθεται στις πρώτες θέσεις και να τον βλέπει ο κόσμος, να αποκομίζει άμεσα το πολιτικό όφελος από αυτές τις εκδηλώσεις.

Αυτά κατά το σκεπτικό, γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν και δεν τρώνε εύκολα τέτοιες "πονηριές", τουλάχιστον όχι όλοι.

Ενώ λοιπόν αυτός ο κάποιος που ερχόταν σε επαφή με τους Συλλόγους και τις εκδηλώσεις, ήταν ο Πρόεδρος ή ένα μέλος του ΔΟΠΠΑΤ, αυτό σταδιακά αλλάζει και η αρμοδιότητα περνάει στην παρά τω Δημάρχω Δημοτική Σύμβουλο, κυρία Μαρία Ράλλη.

Η κυρία Ράλλη, ήταν μέλος του ΔΟΠΠΑΤ σαν εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης και θα μπορούσαν να της ανατεθούν τέτοια καθήκοντα, όμως μετά την ανεξαρτοποίηση της, το καλοκαίρι του 2015, έχασε το δικαίωμα να συμμετέχει σε οποιοδήποτε όργανο του Δήμου και επομένως και στο ΔΟΠΠΑΤ.

Μπορεί να μην είναι πλέον μέλος του ΔΟΠΠΑΤ, είναι όμως Δημοτική Σύμβουλος, με γραφείο στο δεύτερο όροφο του Δημαρχείου και χειρίζεται τα θέματα αυτών των εκδηλώσεων όπως και πολλά άλλα που της έχει αναθέσει ο Δήμαρχος...

Για να ευνοηθεί πολιτικά η κυρία Ράλλη, έγινε αυτή η μεταφορά, τόσο απλό είναι...

Αλλά και για να καλυφτεί η ανυπαρξία έργου από το Δήμαρχο, πρέπει να φαίνεται ότι κάτι κάνει και αυτός και αφού σε κανένα άλλο τομέα δεν έχει να επιδείξει έργο, οι εκδηλώσεις είναι μια χαρά διαφήμιση.

Θέλετε απόδειξη; Αύριο καλεί συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων «Αύγουστος και μνημεία» και ο ΔΟΠΠΑΤ δεν αναφέρεται στην πρόσκληση, μόνο το όνομα του:


Αν υπάρχει άλλη εξήγηση ή λόγος για τη μεταφορά, να την ακούσουμε και αν δε θέλει ο Δήμαρχος να απαντήσει σε μένα, υπάρχουν και τα Δελτία Τύπου.

Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, το τονίζω για τους αχθοφόρους της συκοφαντίας, γιατί δείχνει τη νοοτροπία και την αντίληψη του Δημήτρη Κωστούρου για την άσκηση της εξουσίας.

Prefadoros

Υ.Γ. Στη φωτογραφία, η πρώην Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ κυρία Καλκούνου, που της χρυσώθηκε το χάπι με τον τίτλο της "Επιτετραμμένης", η νυν Πρόεδρος κυρία Αναστασίου που της αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και η Δημοτική Σύμβουλος κυρία Ράλλη, που της ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες.