Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Εδώ δεν μπορούν να βάψουν τη σκάλα στο παλιό κολυμβητήριο... Θα βάθαιναν το λιμάνι;

Να πω ότι χαίρομαι; Όχι φυσικά, Ναυπλιώτης είμαι και μάλιστα λιμανίσιος.

Ίσως και γι' αυτό να ασχολήθηκα σαν blogger με το θέμα του λιμανιού του Ναυπλίου περισσότερο από κάθε άλλο.

Ίσως και γιατί ήταν χαρακτηρηστικό της αδυναμίας του Δημήτρη Κωστούρου και του Σταύρου Αυγουστόπουλου, Προέδρων αντίστοιχα της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, που ήταν αρμόδιοι και υπεύθυνοι για το θέμα, να υλοποιήσουν τη μεγαλύτερη επένδυση που έτυχε στην εξουσία τους.

Το όραμα ενός σύγχρονου λιμανιού με εγκαταστάσεις που να καλύπτουν τις τουριστικές απαιτήσεις του αύριο, που έχει ανάγκη το Ναύπλιο, δυστυχώς βρέθηκε για υλοποίηση στα χέρια ανθρώπων που αδυνατούν να το φέρουν σε πέρας.

Δεκτή η αδυναμία, ακόμα και η ανικανότητα, όταν όμως η υπόθεση του λιμανιού ήταν η παντιέρα που κατά μεγάλο μέρος έδωσε τη νίκη στις εκλογές στο Δημήτρη Κωστούρο, τότε τουλάχιστον μια συγγνώμη θα έσωζε τα προσχήματα.

Συγγνώμη από κάποιον που χλεύαζε όταν επισημαίναμε να προσέξουν γιατί η ζημιά για το Δήμο θα είναι μοιραία; Ότι το έργο της εκβάθυνσης δε θα προχωρήσει και ότι η εταιρεία που εκτελούσε το έργο θα μας ζητήσει και τα ρέστα και μπορεί και να τα πάρει σε βάρος του Δήμου και των Δημοτών;


Πόσες αναρτήσεις δεν έκανα... εδώ

Το αντίθετο, πέρυσι στις 15 Δεκεμβρίου 2015 ο Δημήτρης Κωστούρος μας έλεγε, "κάθε εμπόδιο σε καλό" και μας καθησύχαζε, αλλά και μας ειρωνευόταν.

Δεν πειράζει, δεν ήταν η πρώτη φορά άλλωστε...

Όμως η αλήθεια, έστω και αργά, πάντα βγαίνει στην επιφάνεια, ας δούμε όσα απίθανα έγιναν τον τελευταίο χρόνο με το θέμα της εκβάθυνσης που τελικά ναυάγησε:

Η τελευταία παράταση, από τις τέσσερις που είχαν δοθεί στην εταιρεία ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ που εκτελούσε το έργο της εκβάθυνσης έληγε στις 31-10-2015 χωρίς το έργο να φτάσει ούτε στη μέση.

Όπως γράφει ο έμμισθος νομικός σύμβουλος του Δήμου Ναυπλιέων Κώστας Γκότσης στη γνωμοδότησή του, στις 6 Νοεμβρίου 2015 συγκαλείται κατεπειγόντως το συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου για να αποφασίσει για τη λύση της σύμβασης με την εταιρεία.

Υπ' όψι ότι το χρηματοδοτούμενο έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 καθώς το ΕΣΠΑ τέλειωνε και δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω.

Στις 6 Νοεμβρίου 2015 λοιπόν, στο Λιμενικό Ταμείο: "ο κ. Πρόεδρος (Αυγουστόπουλος) προτείνει να γίνει αποδέκτη η εισήγηση της Δ/νσης Τ.Υ. του Δήμου Ναυπλιέων και να διαλυθεί και εκκαθαριστεί η σύμβαση του ανωτέρω αναφερόμενου έργου χωρίς να υπάρχει αίτημα αποζημίωσης από την ανάδοχο εταιρεία και ότι δεν υφίσταται καμία άλλη απαίτηση εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΤΕΞΕΒΕ» από την παραπάνω σύμβαση πλην του υπό έγκριση λογαριασμού".

Σε αυτή τη συνεδρίαση, αυτός ο περίεργος τύπος ο Γραμματικόπουλος, -που μόνος του παλεύει και χαράς στο κουράγιο του με τη συμπαράσταση λίγων συμπολιτών-, εκφράζει τις αμφιβολίες του, ήπια και ευγενικά όπως πάντα, λέει μεταξύ άλλων: "...η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις μου στο παρελθόν και επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό του θέματος, διότι θεωρώ ότι είναι πολύπλοκη υπόθεση και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη της..."

Σιγά που θα τον έπαιρναν χαμπάρι...

Αποφάσισαν και ανακοίνωναν "την διάλυση και εκκαθάριση της σύμβασης του έργου «ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ», χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης στην ανάδοχο εταιρεία που προβλέπεται από το άρθρο 64 του Ν.3669/2008. Επίσης ως προϋπόθεση για την διάλυση της συμβασης τίθεται ότι δεν υφίσταται καμία άλλη απαίτηση εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΤΕΞΕΒΕ» από την παραπάνω σύμβαση πλην του υπό έγκριση λογαριασμού".

Η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Περνούν λίγες ημέρες και το θέμα της συμφωνίας για λύση της εργολαβίας γεννά συζητήσεις και ερωτηματικά καθώς κυκλοφορεί το νέο στο Ναύπλιο και χωρίς να υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από το Δήμο...

Στις 17 Νοεμβρίου 2015, πάλι αυτός ο αγράμματος Πολιτικός Μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έχει σηκώσει δεκάδες πολυκατοικίες στην περιοχή μας, ζητά τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί θεωρεί πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για τη διακοπή του έργου, εδώ.

Στις 30 Νοεμβρίου 2015 ο φουκαράς ο Prefadoros, αγράμματος και αυτός, γράφει: Το Λιμενικό Ταμείο λέει πως η λύση της εργολαβίας έγινε κοινή συναινέσει και ότι η εταιρεία δεν έχει απαιτήσεις.

Μακάρι να είναι έτσι, επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας, μπορεί να δημοσιευτεί η αποδοχή της κοινής συναίνεσης;

Έτσι κι έτσι δεν θα μείνει κρυφό, καλύτερα να ξέρουμε από την αρχή τι θα πληρώσουμε, γιατί εμείς πληρώνουμε, οι πολίτες, οι Δημότες του Δήμου Ναυπλιέων.

Πόσο τελικά θα μας στοιχίσει το ναυάγιο της εκβάθυνσης του Λιμανιού στο Ναύπλιο;

Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, ένα μήνα μετά και λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος και μείνουν όλα στο αέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μειοψηφούντων των συμβούλων της αντιπολίτευσης Μερμίγκη και Κοκκινόπουλου:

1) Εγκρίνει την διάλυση και εκκαθάριση της σύμβασης του έργου «ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ», χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης στην ανάδοχο εταιρεία που προβλέπεται από το άρθρο 64 του Ν.3669/2008.
2) Δεν υφίσταται καμία άλλη απαίτηση εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΤΕΞΕΒΕ» από την παραπάνω σύμβαση πλην του υπό έγκριση λογαριασμού.
3) . Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος Ναυπλιέων για τα περαιτέρω.

Η απόφαση

Μετά και την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής συζητείται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου 2015, όπου ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος δίνει ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας και βγάζει και μια ανακοίνωση συμπληρωματικά να μας ειρωνευτεί και στο τέλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Αφού χορτάσαμε με την αλήθεια, οι λίγοι που απέμειναν να ασχολούνται με το θέμα πιστεύουν ότι οι εκκρεμότητες με την ανάδοχο έχουν διευθετηθεί και πως ο Δήμαρχος εργάζεται πυρετωδώς για την εξεύρεση λύσης, να συνεχιστεί το έργο και να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, όπως μας είχε πει.

Σιγά που η εταιρεία με τόσα "φάλτσα", να το πω ευγενικά, δε θα διεκδικούσε ό,τι κατά τη γνώμη της νομίζει ότι δικαιούται.

Έτσι υποβάλλει αίτημα αποζημίωσης στις 8 Ιανουαρίου 2016 που η Οικονομική Επιτροπή απορρίπτει, εδώ.

Επανέρχεται η εταιρεία με νέο αίτημα πληρωμής στις 19 Απριλίου 2016 που η Οικονομική Επιτροπή επίσης απορρίπτει, εδώ.

Το ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει να διεκδικεί τα κατά τη γνώμη της οφειλόμενα είναι μάλλον αυτονόητο, αλλά αυτό είναι θέμα δικό της.

Δικό μας θέμα πόσο θα στοιχίσει τελικά αυτή η ιστορία...

1η Αυγούστου 2016, μέσα στο κατακαλόκαιρο εν μέσω πανηγύρεων και εκδηλώσεων που χρηματοδοτεί ο Δήμος και οι δημότες διασκεδάζουν θαυμάζοντας τον δραστήριο Δήμαρχο, συγκαλείται η Οικονομική Επιτροπή  και αποφασίζει να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή της, της 7ης Δεκεμβρίου 2015, και "Χορηγεί παράταση προθεσμίας υλοποίησης της σύμβασης μέχρι την 31-12-2016".

Κάπου εδώ ο Prefadoros, πηγαίνει στο ψυγείο και πίνει κρύο νερό από το μπουκάλι, το υπόλοιπο, αν και εμφιαλωμένο, το ρίχνει στο κεφάλι του μήπως και συνέλθει.

Σας συνιστώ να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση: Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το Πρακτικό της 27ης /1- 08-2016 τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπλιέων

Σταματώ εδώ για σήμερα, μπορεί να σας κούρασα, μα πρόκειται για το μεγαλύτερο ζήτημα της δημαρχίας Κωστούρου, μεγαλύτερο και από την 1η του εκλογή.

Θα επανέλθω...

Prefadoros

Υ.Γ.1 Αυτή είναι η εικόνα εγκατάλειψης εκεί που προ ημερών γιορτάστηκε η Ναυτική Ναυπλιάδα και έπαιξαν πόλο τα μικρά βλαστάρια μας. Λίγα μέτρα βέβαια πιο πέρα, στη "γλώσσα"υπάρχουν καινούργιες ανοξείδωτες σκάλες και κουπαστές, εκεί που αναφερόταν ο συντοπίτης μας Γιώργος Ρούβαλης στο πρόσφατο χρονογράφημα του, "οι κυρίες στις μπανιέρες".

Υ.Γ.2 Θέλησα να καταγράψω συγκεντρωτικά τα συμβάντα του τελευταίου χρόνου σχετικά με το λιμάνι γιατί πιστεύω πως το θέμα, όχι της εκβάθυνσης που έχει ναυαγήσει, το άλλο των οικονομικών απαιτήσεων και της δικαστικής διαμάχης, θα αρχίσει σε λίγο. Ειλικρινά εύχομαι να έχω λάθος...