Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, γιατί όχι το Ναύπλιο κ. Κωστούρο;

Περίπου είκοσι χρόνια πριν, επί Δημαρχίας του Γιώργου Τσούρνου, το Ναύπλιο έφτασε ένα βήμα από το να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997 και έχασε από τη Θεσσαλονίκη για καθαρά εθνικούς λόγους.

Αυτές τις μέρες ανακοινώνονται οι προθέσεις διαφόρων πόλεων της πατρίδας μας να θέσουν υποψηφιότητα για το 2021, οπότε δικαιούται η χώρα μας να έχει μια πόλη της ως Πρωτεύουσα του Πολιτισμού της Ευρώπης, για ένα χρόνο.

Αυτονόητο το όφελος και δεν θα μείνω εκεί.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες αυτές της Τρίπολης, της Καλαμάτας και της Σύρου όπου η κάθε πόλη επικαλείται τα δικά της επιχειρήματα για να κερδίσει.

Στη Σύρο έχει δημιουργηθεί το FORUM 20.21 από το Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης που ασχολείται με το θέμα και είναι σίγουρο ότι θα έχει και τη συμπαράσταση του Πανεπιστημίου που εδρεύει εκεί.

Η Τρίπολη έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητα της, επικαλούμενη μάλιστα και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, και με σειρά δράσεων προσπαθεί να ενισχύσει την υποψηφιότητα.

"Την υποψηφιότητά του για την ανακήρυξη της Τρίπολης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, παρουσίασε ο δήμος Τρίπολης, στο 7ο Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Πόλεων - Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης (UNeECC), που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία στη Μασσαλία, με θέμα «Πολιτιστικές επαφές - Το μωσαϊκό των αστικών ταυτοτήτων»."

Η Καλαμάτα επίσης.

"Την ανάδειξή της ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 θα διεκδικήσει η Καλαμάτα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αναφέροντας ότι ο δήμος θα υποβάλει σχετική υποψηφιότητα κι επεσήμανε πως "υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι’ αυτό"."

Πριν το σχόλιο του Prefadorou, ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες για την επιλογή.

-- Για την Ελλάδα η προθεσμία συμμετοχής στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, λήγει τον Οκτώβριο του 2015.

-- Με σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτρέπεται «οι υποψήφιες πόλεις να περιλαμβάνουν και τις γύρω περιοχές τους».

Σημαντικές παράμετροι για μια επιτυχή διεκδίκηση από την πόλη του Ναυπλίου, γιατί και ο χρόνος υπάρχει και ένα τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό υλικό και από όλες τις γύρω περιοχές.

Δεν ξέρω αν υπάρχει η πολιτική βούληση, η όρεξη και η ικανότητα ώστε η παρούσα Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Κωστούρο να ασχοληθεί σοβαρά και να φτάσει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση.

Είδαμε μέχρι στιγμής πως εργάζονται άλλοι Δήμοι, εμείς εδώ ασχολούμαστε με ένα δυο έργα 3.000.000 Ευρώ, που χρηματοδοτούν άλλοι, και παριστάνουμε ότι πετυχαίνουμε κάτι σπουδαίο.

Άσε που έχεις από πάνω σου, τον Πρωθυπουργό και δύο Υπουργούς που φροντίζουν να προωθούν ότι μπορούν.

Όταν ένα Τουριστικός Δήμος σαν το Ναύπλιο, που το κύριο εισόδημα προέρχεται από τον Τουρισμό, η μόνη τουριστική δράση που έχει να επιδείξει είναι ένα δεκαχίλιαρο σε μια εταιρία για να του φτιάξει ένα τουριστικό πρόγραμμα, τότε λυπάμαι αγαπητοί συμπολίτες, αλλά θα συνεχίσουμε να βιώνουμε το τέλμα και τη μετριότητα.

Ας μην μας ξεγελά η ομορφιά του ευλογημένου μας τόπου, αυτή κάνει τη δουλειά της χρόνια τώρα, εμείς όμως;

Αγαπητέ Δήμαρχε Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρο, φέρε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για να διεκδικήσει το Ναύπλιο την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, οι προϋποθέσεις περισσεύουν και ο χρόνος αρκεί.

Όχι βέβαια κάνουμε τυπικά μια επιτροπή και ξεχνάμε το θέμα.

Ο Prefadoros παραθέτει μερικά links για να γίνει πιο εύκολη η σύνταξη της πρότασης από τον κ. Δήμαρχο.

Prefadoros

http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=50471

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/11/2013_526359

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/593386/h-suros-gia-politistiki-proteuousa-tis-europis/

http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/30424-politistiki-proteyousa-evrwpis

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5043038/ypopshfiothta-gia-politistikh-prwteyoysa-ths-eyrwphs-to-2021-tha-ypobalei-o-dhmos-tripolews/

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5051769/ypopshfia-gia-politistikh-prwteyoysa-ths-eyrwphs-to-2021-h-kalamata/