Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τι αφήνει ο Αναγνωσταράς στον Κωστούρο



Παραβλέπω το συγκινησιακό κλίμα της παράδοσης; από τον απελθώντα Δήμαρχο στο νεοεκλεγέντα με κάθε επισημότητα στο Βουλευτικό, άλλωστε χρειαζόταν για τις προεκλογικές ανάγκες του νέου υποψήφιου Βουλευτή, και έρχομαι στα πολύ ουσιαστικά που περιμένουν και το νέο Δήμαρχο και εμάς σαν Δημότες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.


Τη γνώμη μου για τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά την ξέρετε από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και τη συνοψίζω σαν τον πιο αποτυχημένο Δήμαρχο από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Καλό παιδί, καλός για παρέα, μπορώ να πω ότι ο ίδιος δεν "έβαλε το χέρι στο μέλι" αλλά ανεπαρκής να δώσει ώθηση στην πόλη, να δώσει δυναμική, να δώσει προοπτική και μετά από σχεδόν δέκα χρόνια Δημαρχίας να αφήσει και έργο και όχι ένα Δήμο στα όρια κατάρρευσης, υπερχρεωμένο, σπάταλο και χωρίς λύσεις για τη δύσκολη συγκυρία και τα χειρότερα που έρχονται.

Μιλάει, φεύγοντας, για καμιά 15αριά εκατομμύρια έργα που έγιναν ή τρέχουν, η πραγματικότητα είναι ότι δημοπρατήθηκαν δύο έργα της ΔΕΥΑΝ και ξεκίνησε η πλακόστρωση στο Παλιό Ναύπλιο που την ακούμε χρόνια τώρα όπως και την ατέλειωτη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς το 2002 βρήκε έτοιμα, ενταγμένα και χρηματοδοτημένα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης από τον Κώστα Χαραμή ύψους 4,3 δισ. δραχμών και μια Τουριστική παρακαταθήκη που τον βοήθησε να περάσει η πόλη σε ευδαιμονία για μια οκταετία.

Δυστυχώς δεν φρόντισε να δημιουργήσει, και να επεκτείνει τις υπάρχουσες, υπο-δομές ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε κρίσεις, όπως η σημερινή, η πόλη να αντέξει.

Επιγραμματικά μόνο να αναφέρω, την εκβάθυνση του λιμανιού και τη δημιουργία μαρίνας που για χρόνια καρκινοβατούν, την υποβάθμιση του Φεστιβάλ Ναυπλίου, τη διάλυση της Φιλαρμονικής, την απώλεια του Ραδιοφωνικού Σταθμού, την εγκατάλειψη του Μπούρτζι με διάφορες δικαιολογίες, την απουσία ενδιαφέροντος για το παλιό Ξενία, την πρόσφατη απώλεια της ΣΤΕ, την με ρυθμό χελώνας εξαγγελλόμενη αξιοποίηση του Παλιού Τελωνείου, την υποβάθμιση των αθλητικών υποδομών, τη δημιουργία και παραμονή του σκουπιδότοπου στην Καραθώνα.

Παράλληλα η σπατάλη με τις απευθείας αναθέσεις και τα εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ σε Συμβούλους και άλλες μη αναγκαίες δαπάνες, όπως και η "αόρατη" διαχείριση στη ΔΕΥΑΝ που αδυνατεί να πληρώσει τη ΔΕΗ και τις υποχρεώσεις της για τη λειτουργία του Βιολογικού και χρωστάει εκατομμύρια Ευρώ που καλούνται οι Δημότες να πληρώσουν είναι η κληρονομιά που αφήνει ο παλιός Δήμαρχος στον καινούργιο μαζί με ανείσπρακτες υποχρεώσεις και υπέρογκες δαπάνες που πρέπει γρήγορα να πληρωθούν.

Εκτός από μια περιοχή σε εμφανή παρακμή ο νέος Δήμαρχος παραλαμβάνει και ένα διχασμένο συνδυασμό και βαριά τραυματισμένο που είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει μετά τις 6 Μαΐου.

Είναι προφανές ότι η εκλογή ή όχι του Παναγιώτη Αναγνωσταρά καθώς και το νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί θα φέρει ανατροπές και νέους συσχετισμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο και την πλειοψηφούσα παράταξη.

Επομένως ο Δημήτρης Κωστούρος θα έχει να αντιμετωπίσει και τα εσωτερικά προβλήματα αλλά κυρίως τα προβλήματα του Δήμου που για μήνες είχαν τοποθετηθεί κάτω από το χαλί για να μην χαλάσουν την εικόνα του πρώην Δημάρχου.

Βαρύ το φορτίο, "αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα".