Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο βρόγχος σφίγγει στο λαιμό των επαγγελματιών, οι ευθύνες Αναγνωσταρά

Έγραφα στις 18 Νοεμβρίου 2011 "Οι επαγγελματίες στη μέγγενη του Δήμου Ναυπλιέων" και στις 25 Νοεμβρίου 2011 "Το χρέος των δημοτών θα "φάει" το Δήμο ή το Δήμαρχο;" και εξηγούσα το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τα χρέη των επαγγελματιών στο Δήμο, που είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ, και τη δύσκολη θέση στην οποία ήδη έχει περιέλθει ο Δήμαρχος εκτός φυσικά από τους επαγγελματίες.


Ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς, με δηλώσεις που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, επιδίδεται στην προσφιλή του πολιτική πρακτική να μεταθέτει τις ευθύνες στους άλλους και συγκεκριμένα στη γενικότερη οικονομική κρίση και την Ελληνική Κυβέρνηση που "περικόπτει χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους" και "εξαναγκάζει" τις υπηρεσίες των Δήμων να χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις θα περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία για να δούμε πως έκλεισε το 2011 και αν αυτές ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια και πως αυτές χρησιμοποιήθηκαν.

Για το θέμα όμως των χρεών, κυρίως των επαγγελματιών προς το Δήμο, δεν φταίει καμία Ελληνική Κυβέρνηση, αυτή ή όλες οι προηγούμενες, γιατί πολύ απλά το κράτος και η εκάστοτε Κυβέρνηση πουθενά δεν εμπλέκονται και δεν επεμβαίνουν στα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται και εισπράττονται αποκλειστικά από τους Δήμους.

Αν εννοεί ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς ότι η Βουλή ψήφισε το τέρμα της ασυδοσίας και της πολιτικής εκμετάλλευσης, στην είσπραξη των οφειλομένων, προς όφελος των Δημάρχων να το πει καθαρά.

Από που προέρχονται τα χρέη και ποιοι βασικά τα οφείλουν στο Δήμο;

Δύο είναι οι κατηγορίες οφειλών, ο Δημοτικός φόρος, το παλαιό τέλος παρεπιδημούντων, που εισπράττετε από όλους τους επαγγελματίες του Τουρισμού και το τέλος από τη χρήση κοινόχρηστων χώρων που παραχωρεί ο Δήμος για εκμετάλλευση σε επαγγελματίες.

Στην πρώτη περίπτωση ενώ εισπράττονται από τον πελάτη που πληρώνει, όπως ο ΦΠΑ, δεν αποδίδονται στο Δήμο και στη δεύτερη ενώ χρησιμοποιούνται οι κοινόχρηστοι χώροι για εκμετάλλευση, και επομένως κέρδος των επαγγελματιών, αυτοί δεν πληρώνουν για τη χρήση αυτών των χώρων.

Η σκαστή αυτή παρανομία, και στις δύο περιπτώσεις, έχει σαν αποτέλεσμα και να αδικούνται οι επαγγελματίες που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και να στερούνται έσοδα ο Δήμος και οι Δημότες για άλλες αναγκαίες δραστηριότητες.

Ο Νόμος λοιπόν, που σημειωτέον κάποιοι και πριν από τις εκλογές επισήμαιναν, σε αντίθεση με τους υποψήφιους όλων των Συνδυασμών που για να μην δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους δεν έλεγαν τίποτα, έρχεται απλά να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Η ευθύνη βαραίνει τους επαγγελματίες αλλά και τον για πολλά χρόνια Δήμαρχο που δεν φρόντισε να εισπράξει, ως όφειλε, τα χρωστούμενα εγκαίρως και να μην φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Αν για αρκετούς επαγγελματίες το πρόβλημα είναι ασφυκτικό εξ ίσου οδυνηρό είναι και για τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά γιατί βρίσκετε μεταξύ της εφαρμογής του αυστηρού Νόμου και στην υποψηφιότητά του για Βουλευτής.

Εφαρμόζοντας το Νόμο και καλώντας τους επαγγελματίες να πληρώσουν στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία θα εισπράξει την αγανάκτηση αντί για την ψήφο τους.

Αυτό προσπαθεί να αποφύγει και λέει το "ηρωικό": "Αυτό όμως που έχει σημασία και τονίσθηκε από όλους τους δημάρχους είναι ότι καταφέραμε η κυβέρνηση να μεταφέρει την δυσαρέσκεια και την κατακραυγή των πολιτών από τις πλάτες τις δικές της στα πρόσωπα των υπηρετούντων Δημάρχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την μία μεριά έχουμε ελλιπή χρηματοδότηση από το κράτος και από την άλλη την αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν στους Δήμους τα οφειλόμενα".

Πόσους θα πείσει; δεν μπορώ να ξέρω, όμως ξέρω και μάλλον είναι σίγουρο ότι ο όποιος αντικαταστάτης του στη Δημαρχία το πρώτο που θα κάνει είναι να του "φορτώσει" την ευθύνη για το πρόβλημα για να "γλυτώσει" ο ίδιος.

Λέει λοιπόν ο Δήμαρχος:

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ήρθαν στο φως όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Δήμους ένεκα της εφαρμογής του Καλλικράτη και των αστοχιών στον σχεδιασμό του, τόνισε, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης 27 και 28 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή.

Ο κ. Αναγνωσταράς αναφέρθηκε στις συνέπειες από την πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση « Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήλθε και το μνημόνιο και πρόσθεσε πλείστα άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση των Δήμων λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του κράτους».

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωσταράς , «Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν τους Δήμους μη λειτουργικούς χωρίς να μπορούν να προσφέρουν όσα πρέπει στους Δημότες τους.»

Και συνέχισε «Αυτό όμως που έχει σημασία και τονίσθηκε από όλους τους δημάρχους είναι ότι καταφέραμε η κυβέρνηση να μεταφέρει την δυσαρέσκεια και την κατακραυγή των πολιτών από τις πλάτες τις δικές της στα πρόσωπα των υπηρετούντων Δημάρχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την μία μεριά έχουμε ελλιπή χρηματοδότηση από το κράτος και από την άλλη την αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν στους Δήμους τα οφειλόμενα.

Και εδώ έρχεται η ελληνική κυβέρνηση και αντί να βοηθήσει, όχι μόνο περικόπτει τις χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους αλλά εξαναγκάζει τις υπηρεσίες τους να χρησιμοποιήσουν το μέτρο της κατάσχεσης για να εισπράξουν τα οφειλόμενα προς τους Δήμους.

Αυτό σημαίνει και άλλο κλείσιμο επιχειρήσεων και άλλα λουκέτα χωρίς βέβαια κανένα οικονομικό αποτέλεσμα υπέρ των Δήμων»